logofbPunthuizerweg 16
7588 PE Beuningen
Overijssel NL

Oeroude sport bloeit als nooit tevoren.

In Beuningen leeft kogelwerpen of kloatscheet'n volop. Op dit moment heeft de vereniging ruim 160 leden en is de grootste vereniging van Beuningen en van de Nederlandse Kloatscheet Bond. Twaalf senioren-, acht junioren- en twee damesteams nemen actief deel aan de competitie.

De vereniging heeft ook wel eens mindere dagen gekend. In de jaren vijftig was de vereniging bijna ten onder gegaan. Zeven à acht mannen hebben in het plaatselijk horeca-etablissement overwogen de kas met elf gulden aan Bacchus te offeren. Gelukkig kwamen ze op tijd tot bezinning en bloeide de vereniging weer op.

Over de beginjaren is weinig bekend. Zeker is dat de verenging in 1939 is opgericht, maar de namen van de oprichters zijn niet bekend. In die tijd speelden de buurtschappen vaak onderling wedstrijden, als het gevroren had. De ene buurt daagde dan de andere uit door de kloat op te hangen. Er werd geschoten op een drie kilometer lange baan die begon aan de Mekkelhorsterstraat en vandaar richting de grens liep. Vanaf 1966 wordt er gespeeld op de huidige baan in het Beuningerachterveld. Op de baan, die eigendom is van de Nederlandse Kloatscheet Bond, bouwde de vereniging in 1982 een clubgebouw. Met dit gebouw kon voorzien worden in de behoefte aan kleedruimte en sanitaire voorzieningen. Vanaf dat moment wordt in de kantine, over sommige wedstrijden nog uitvoerig nagepraat. In 2002 is de baan met 400 meter verlengd tot 900 meter. De aankoop van de grond is door de eigen leden gefinancierd. In 2009 is het clubgebouw vergroot en geheel verbouwd door de eigen leden.Vier keer is het de vereniging kampioen gelukt kampioen te worden in de hoogste senioren klasse en dit was in 1976, 1989, 1997, 2012 en 2014. Aanvankelijk lukte het niet een finaleplaats in de NKB-cup te bemachtigen. In 1992 lukte dit voor de eerste keer. In de finale werd Ons Streven verslagen. In het daaropvolgende jaar lukte het wederom een finaleplaats af te dwingen. Opnieuw ging de cup met de grote oren naar Beuningen en daarmee waren de magere jaren definitief vergeten. In 1995 leek Beuningen voor de derde keer in vier jaar de cup te winnen. In de finale had Beuningen de eerste 23 schoten voorgelegen en een middelmatige laatste worp was voldoende om de cup binnen te halen. Het laatste schot mislukte echter en de cup glipte op het laatste moment uit de handen van Beuningen. Tien jaar later, in 2005 stonden de senioren van Beuningen opnieuw in de finale. Steeds Vooruit ging toen nog met de eer strijken. In 2008, 2010, 2013 en 2014 waren de rollen echter omgedraaid en ging Beuningen zelfverzekerd met de cup huiswaarts.

Naast de senioren hebben de junioren de afgelopen jaren vele prijzen gehaald. Momenteel spelen maar liefst acht teams in de competitie. Ook de training wordt erg goed bezocht en uitstekend begeleid door een hecht team van jeugdleiders.

In de jaren 70 en 80 speelden ook dames voor Beuningen.

De damesafdeling is echter midden jaren 80 noodgedwongen gestopt. In 2006 is er opnieuw een team opgericht. Na het behalen van het kampioenschap in achtereenvolgens de vierde, derde en tweede klasse, gaan deze dames volgende jaar in de hoogste klasse hun krachten meten. Inmiddels speelt ook een tweede dames team in de derde